simanovci.rs

Зимница

Соса, пироса, сланина, ишлера, штрудле, бећарци, крофне....

Порукаод Šimanovčan » Сре Сеп 07, 2011 3:34 pm

Barena paprika u sirćetu i ulju

Svaku papriku barite bar tri minuta.

SASTOJCI:

* 100 babura
* 2 l vode
* 1 l vinskog sirćeta
* 2 dl ulja
* 0,5 kg šećera
* 20 g soli
* 2 veze celerovog lista
* 1 kesica bibera u zrnu
* 1 kesica konzervansa

PRIPREMA:

Stavite vodu sa sirćetom i ostalim začinima da proključa, a paprike operite i skratite im peteljke na pola. Svaku papriku obarite i izvadite rešetkastom kašikom.

Ostavite da se prohlade, pa ređajte u čiste velike tegle tako da do ruba tegle ostane tri prsta.

U vrijuću mešavinu u kojoj ste barili babure dodajte kesicu konzervansa, promešajte, pa nalijte u tegle i poklopite ih tanjirićem da odstoje preko noći na toplom mestu.

Sutradan po potrebi nalijte još mešavine i zatvorite tegle.
Šimanovčan Није на вези


 
Поруке: 292
Придружен: Нед Апр 24, 2011 9:13 pm

Порукаод Šimanovčan » Сре Сеп 07, 2011 3:36 pm

Шарене паприке са медом

Необичан и укусан начин да оставите паприке за зиму.

САСТОЈЦИ:

* 3 кг меснатих паприка (црвених, жутих, зелених)
* 2 л водом разблаженог сирћета ( у односу 3 : 1)
* 1/2 кг меда
* маслиново уље

ПРИПРЕМА:

Паприке преполовите, извадите семенке, оперите их и добро оцедите.

Ређајте их у тегле наизменично, према боји.

Разблажено сирће прокувајте са медом и прелијте паприке да сасвим огрезну.

Када се маринада охлади, на врх сипајте маслиново уље у слоју дебљине два прста, па затворите тегле.
Šimanovčan Није на вези


 
Поруке: 292
Придружен: Нед Апр 24, 2011 9:13 pm

Порукаод Šimanovčan » Сре Сеп 07, 2011 3:38 pm

Ајвар са плавим патлиџаном

Паприке би требало добро опрати и очистити од семена.

САСТОЈЦИ:

*100 ком црвених паприка
*3 - 4 кг плавог патлиџана
*750 мл уља
*со
*конзерванс

ПРИПРЕМА:

Очишћене паприке обарити у води са мало соли и сирћета, али не предуго да се не би одвојила љуска. У истој води обарити плави патлиџан. Ољуштити и самлети патлиџан и паприке.

У загрејано уље сипати масу и пржити око 2, 5 сата. На крају додати соли по укусу и кесицу конзерванса.

Сипати у загрејане тегле.
Šimanovčan Није на вези


 
Поруке: 292
Придружен: Нед Апр 24, 2011 9:13 pm

Порукаод Šimanovčan » Сре Сеп 07, 2011 3:41 pm

Мармелада од коре лубенице

САСТОЈЦИ:
500г коре од лубенице
100мл сока од лубенице
300г шећера
2 лимуна
пола кашичице млевеног ђумбира или цимета

ПРИПРЕМА:

Очистите кору од лубенице тако да остане само бели део, па је самељите на машини за месо.

Кувајте је заједно са соком од лубенице двадесетак минута, па додајте шећер и сок од два лимуна и наставите да кувате још 40 минута.
Мармелада је готова када из шерпе испари сва течност.

По жељи, додајте пола кафене кашичице млевеног ђумбира или цимета.

Сипајте у тегле и повежите целофаном.
Šimanovčan Није на вези


 
Поруке: 292
Придружен: Нед Апр 24, 2011 9:13 pm

Порукаод Šimanovčan » Сре Сеп 07, 2011 3:43 pm

Бабуре са сиром

САСТОЈЦИ:

2кг ситније жуте бабуре
2кг млађег сира
4л млека
4 кашике соли

ПРИПРЕМА:

Бабуре оперите и очистите од петељки и семена.

Издробите сир, њиме напуните паприке и ређајте их у теглу.

Прокувајте млеко, додајте му со, па кад се мало охлади, налијте паприке.

Тегле покријте газом и оставите их непоклопљене на хладном месту.

Два дана касније налијте са још мало посољеног врућег млека, сачекајте да се охладе и тегле повежите целофаном.

Чувајте на хладном месту најмање месец дана пре употребе.
Šimanovčan Није на вези


 
Поруке: 292
Придружен: Нед Апр 24, 2011 9:13 pm


Повратак на Кулинарство

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2011.