simanovci.rs

ШОКАНТНО: ЈЕДЕМО ЧОКОЛАДУ ПУНУ СВИЊЕТИНЕ

Соса, пироса, сланина, ишлера, штрудле, бећарци, крофне....

Порукаод Šimanovčan » Суб Окт 22, 2011 10:16 pm

Желатин и емулгатор Е474 добијају се прерадом свињског меса, а редовни су састојци слаткиша, пива, јогурта...

БЕОГРАД - Вегетеријанци, џаба сте вегетеријанци.

Око 200 производа за које потрошачи никад не би посумњали да садрже састојке животињског порекла пуни су, ни мање ни више него - свињетине!

Пре него што купите чоколаду, чипс, кекс, пиво, жвакаће гуме, јогурт, пасту за зубе, проверите да ли се на амбалажи налази ознака Е474. Поменути емулгатор је заправо прерађена свињска маст, која се налази и у многим соковима, кексу, млечним намазима, али и шминки.

Бранислав Златковић, професор готове хране у Институту за прехрамбену технологију и биохемију биљних производа на Пољопривредном факултету у Београду, потврђује за Курир да прехрамбени производи у којима се налази овај емулгатор, али и желатин, садрже свињску маст или масноће других животиња.

- Желатин се добија кувањем везивног ткива калогена из меса, костију, ногица, ушију, односно ткива која везују мишиће за кост. Што се тиче ензима, они се додају намирницама како би везали уље и воду, али и да би спречили раздвајање. Има их и у џемовима и густину - објашњава Златковић и додаје да ти састојци нису опасни по здравље људи.

Како је пренео Јутарњи лист, хемоглобин свиња користи се чак и у дуванској индустрији за филтере у цигаретама./.../

Свислајон: Користимо говеђи желатин

Драгана Живић, технолог у „Свислајон Таково“, каже да се желатин користи у производњи бомбона и чоколадних бананица.

- Користимо емулгаторе говеђег порекла. Раније смо користили свињске, али смо се због тржишта, определили само за говеђи желатин - каже Живићева.

Производи који садрже свињетину:

* сладолед

* чоколада

* чоколадне бомбоне

* пиво

* јогурт

* кекс

* чипс

* пециво

* млечни намази

* мајонез

* џем

* жвакаће гуме

* сокови

* паста за зубе

* филтер у цигаретама

* шминка

* муниција
Šimanovčan Није на вези


 
Поруке: 292
Придружен: Нед Апр 24, 2011 9:13 pm

Повратак на Кулинарство

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2011.