Страница 1 од 2
Сремачки специјалитети

Послато:
Суб Јул 09, 2011 12:40 pm
од Šimanovčan
Да Вас видимо мајстори и мајсторице. Ко шта зна да спреми.
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Суб Јул 09, 2011 12:47 pm
од Šimanovčan
Сремачки бећарац
Састојци
1 главица црног лука
3 паприке бабуре
0,5 кг парадајза
со
(по жељи љута папричица)
Припрема
Ситно исецкати лук и пропржити.
Томе додати исецкану бабуру, а затим опет мало пропржити. По жељи ставити и љуту папричицу.
Додати пола килограма сецканог парадајза, посолити и оставити да се крчка неко време док поврће не омекша, односно до жељене густине.
Можете га припремати у свако доба године јер уколико није сезона тог поврћа, можете увек користити замрзнуто. Сремачки бећар паприкаш - бећарац, најбоље "паше" када се једе са динстаним месом.
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Суб Јул 09, 2011 12:49 pm
од Šimanovčan
Сремачка кајгана
Састојци
2-4 јајета
100-200 г димљене шунке
мало уља
мало маслаца
Припрема
У тигањ сипати мало уља, ставити да се растопи мало маслаца и ставити димљену шунку исецкану на коцкице. Повременим мешањем пропржити шунку и водити рачуна да лепо порумени.
У испржену шунку разбити јаја по жељи.
Непрестано мешати да се сједине беланце и жуманце, а кајгана лепо испекла.
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Суб Јул 09, 2011 12:52 pm
од Šimanovčan
Моче/Прженице/Хлеб у јајету
Ако вам је преостало сувог хлеба од јуче и понеко јаје, имате одличан доручак или вечеру за идући дан!
Састојци
2 јајета
3 парчета хлеба
мало уља
мало соли
Припрема
Разбити јаја, измешати их добро виљушком и додати прстохват соли.
У то умакати претходно исечен хлеб, са обе стране да се лепо натопи, а затим пећи на загрејаном тигању са мало уља док не порумени.
На тањир ставити пар салвета, а затим на њих ставити прженице и увити у салвете - да би се упила масноћа.
Одвити их из салвета и сервирати. По жељи посолити. Служити вруће!
Можете их јести саме, са јогуртом, са соком од парадајза, са сиром, саламом или павлаком, украсити их кечапом и мајонезом да малишанима буде занимљивије
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Суб Јул 09, 2011 1:01 pm
од Šimanovčan
Крофне
Састојци
- 2 жуманца
- 2 равне кашике масти
- 3 кашике шећера
- 1 кашичица соли
- 1 коцка квасца
- 500 мл млека
- 950 гр брашна
Припрема
Ставити квасац у млако млеко да надође. У ванглици промешати маст, жуманца, шећер и со. Додати млеко са надошлим квасцем.
Замесити тесто са брашном, да буде мекше али да се не лепи за прсте. Оставити да одстоји 30 минута и онда крофне вадити модлицом или чашом са оштром ивицом.Тесто растањити на 6-7 мм и оставити крофне десетак минута да надођу.
Када су надошле сваку крофну још мало са оклагијом развући али не притискати пуно тесто. Оставити још 1-2 минута а онда их пржити.
Пржити у загрејаном уљу, али не врелом да не би крофне нагло изгореле. Када стављате крофне у уље окрените тако да она страна која је била на столу сад буде горе, а она која је била горе, да се прва пржи у уљу.
Вадити их на салвету да упију масноћу а затим уваљати у шећер у праху у који сте додали ванил шећер али у праху.
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Сре Јул 13, 2011 11:18 pm
од Šimanovčan
Царска пита
Састојци
4 јаја
1 чаша јогурта
1 чаша уља
1 чаша пшеничног брашна
1 чаша кукурузног брашна
прашак за пециво
со
150 г сецканог траписта
150 г сецканог паризера
150 г сецканих киселих краставаца
Припрема:
1. Умутити јаја, додати чашу јогурта и чашу уља, па још мало мутити.
2. Затим додати брашно, прашак за пециво, посолити и мешати док се маса не изједначи.
3. Додати остале сецкане састојке и кашиком или варјачом изједначити масу.
4. Сипати у подмазан плех и пећи док не порумени.
Напомена: Питу можете посути сусамом пре печења или кад је скоро готова мало нарендати сира.
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Сре Јул 13, 2011 11:20 pm
од Šimanovčan
Пита са месом
Састојци
• 1 кг. кора за питу
• 1 кг. млевеног меса
• 3 главице црног лука
• 2 кашичице соли
• 2 кашичице бибера
• 5 јаја
• 2 чаше киселе павлаке
• 1 чаша уља
• 1 чаша киселе воде
Припрема
Пропржити лук, па кад добије стакласт сјај додати млевено месо и пропржити га. Додати со и бибер. Коре не квасити ничим. У подмазан дубљи плех наређати 3 коре и на последњу ставити слој пропрженог меса. Тако ређати док се не потроше све коре и месо. Наређану питу исећи на коцкице и прелити са умућеним јајима у која смо додали павлаку, уље и киселу воду. Оставити тако преливену питу да одстоји док не упије прелив, па онда пећи.
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Суб Авг 13, 2011 7:17 pm
од ara
Perece
2 dl mleka, 1 kvasac, 2 kasike soli, 1 kasikica secera, 1 margarin, 3 jaja, 200 gr. masti, 1 kg brasna. Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Razviti tessto,vaditi modlom, premazati zumancetom i peci
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Пон Феб 27, 2012 9:26 pm
од Šimanovčan
Re: Сремачки специјалитети

Послато:
Пет Мај 04, 2012 9:18 am
од Šimanovčan
Šimanovčanke bi mogle ovde da ubace još neke recepte.