Шаховски клуб Шимановци

Шаховски клуб Шимановци је основан 28. априла 1983. године под именом Шаховски клуб „25.мај“ а оснивачи су били Владимир Шарић, Душан В. Милошевић, Душан Марковић, Никола Брдар и Живко Радивојевић. Председник оснивачке Скупштине био је Никола Брдар а први председник клуба постао је Живко Радивојевић.

Клуб под овим именом наступа на екипним и појединачним такмичењима на општинском, међуопштинском, републичком па чак и на савезном нивоу. У овом првом периоду клуб организује такмичења поводом тзв. Социјалистичке прославе и угошћује два велика велемајстора југословенског и српског шаха Светозара Глигорића и Борислава Ивкова који су одиграли симултанке са члановима клуба и од тада постали почасни чланови. Клуб је радио на популаризацији шаха са најмлађима. Школу шаха је у том периоду водио Живко Радивојевић, тако да клуб већ 1986. године има преко 30 чланова.

Осамдесетих година прошлог века највећи успеси су постигнути учествовањем клуба на Међународном шаховском фестивалу поводом Дана младости у Пули (Хрватска) где су најчешће играли: Душан Марковић (капитен), Сава молеров, Лазар Ћирковић, Анђелко Чавић – Баја, Душан Милошевић – Тајкара, Слободан Вујичић – Шуки… Са екипом је често био и Владимир Шарић, који је као службеник Шаховског савеза Југославије у својству секретара и званичног лица Фестивала помагао екипи а понекад и играо.

Почетком деведесетих година – распадом СФРЈ и формирањем СРЈ дошло је до промена у систему такмичења па је наша екипа клуба који је тада променио име у ШК Шимановци, наставила да се такмичи у Купу ШС Војводине и да наступа на фестивалима који су организовани на црногорском приморју. Клуб се и даље такмичио у Зонској лиги Срема а престанком са радом ШК „Доњи Срем“ из Пећинаца наш клуб постаје главни носилац шаховске активности у општини Пећинци. Тако је у једном периоду формиран ШК „Сремац“ из Деча који се такмичио неколико година.

Деведесетих година прошлог века дуго година председник је био Душан Марковић а секретар Владимир Шарић. Крајем тих година умрли су Сава Молеров, један од фанатика шаха и највернијих чланова клуба, Бранко Барац и Радивоје Петровић (Раде Калапач). Клуб тада добија велико појачање у Мирославу Бабићу – Микију из Војке који постаје стачни члан а као носилац титуле мајстора и прва табла екипе. Међутим, смрћу Душана Марковића 2001. године клуб много губи и доживљава малу кризу у раду. У то време просторије клуба су биле у Дому културе а веома болестан Дуле Марковић је ту и одиграо своју последњу партију.

Дужност председника до 2004. године обављао је Владимир Шарић да би избором Душана Милошевића Тајкаре клуб стао на ноге и добио сталне просторије у Месној заједници Шимановци, где и данас организује мечеве, такмичења и манифестације.

У периоду од 2007. године до данас за клуб су наступала позната шаховска имена: велемајстор Милан Матуловић, који је и почасни члан клуба, мајсторски кандидати Душан Ерић, Барбара Диздаревић и Марија Драгојевић (кадетска и омладинска првакиња Србије).

ШК „Шимановци“ данас у својим редовима има 7 чланова са рејтингом и 1 мајстора (Мирослав Бабић), затим 1 мајсторског кандидата ФИДЕ и уједно носиоца звања међународног шаховског судије (Владимир Шарић) и 9 мајсторских кандидата (Живота Атанацковић Семба легенда српског шаха, Бабић Лаза, Зорић Слободан, један од најуспешнијих и најмаштовитијих шахиста, Јовановић О. Дејан, Марковић Јово, Милошевић Душан Тајкара, Спасић Славиша и Пештерац Младен).

Формирањем ШК „Доњи Срем“ у Пећинцима у 2010. години два стара члана – мајсторски кандидати Живко Радивојевић (један од оснивача клуба и истакнути спортски новинар) и Божидар Јовановић одлазе у овај клуб и раде на омасовљавању и популаризацији шаха.

ШК „Шимановци“ има 26 регистрованих чланова у Шаховском савезу Војводине и то су поред горе наведених 11 чланова  још и: првокатегорници: Грекса Андрија и Чавић Анђелко, другокатегорници: Арсенијевић Слободан – Кенда, Вујичић Слободан – Шуки, Грујић Саша, Драгојевић Драган, Петровић Петар, Радосављевић Златомир, Симић Светислав и Ћирковић Лазар, трећекатегорници: Грекса Михал, Грујић Горан, Милекић Зоран, Пештерац Лазар, Јеремић Жарко и Петровић П. Петар.

ШК „Шимановци“ је носилац шаховске активности како у општини Пећинци тако и у Срему. Већ десетак година Владимир Шарић, међународни шаховски судија и службеник ШСЈ сада Србије, организатор је Зонске лиге Срема а ШСВ га је поставио за координатора – водитеља Лиге и у овој 2011. години.

Поред тога ове године је у Руми одржан и семинар за шаховске судије којим којим је руководио Милан миладинов из Новог Сада а звање општинског судије стекао је Живко Радивојевић који је заслужан за популаризацију шаха, како својим писањем о шаху (Радио Пећинци, Сремске новине, Пећиначке новине, Спортски журнал, Спорт, М новине…) тако и у раду са млађим категоријама.

Од такмичења које организује клуб и које помаже поменимо следеће: Меморијал Душан Марковић, Меморијал учитеља Душана Јосимовића и Ивана Зорана Ранковића у Сремским Михаљевцима, Меморијал Душана Бајића у Прхову, Славски турнири у Шимановцима, Пећинцима… Две екипе клуба сваке године учествују у Купу ШСВ и веч два пута је изборен пласман у финале где се због недостатка средстава није наступило.

Од осталих активности треба истаћи да је осамдесетих година екипа клуба учествовала у такмичењима у дописном шаху (Душан Марковић, Сава Молеров, Живко Радивојевић и Владимир Шарић) и да је у проблемском шаху Владимир Шарић постао мајстор решавач и наступио је на више такмичења.

За овај скоро тридесетогодишњи рад клуба треба захвалити како члановима клуба тако и МЗ Шимановци, Спортском савезу општине Пећинци и самој општини Пећинци и једном броју спонзора: Термомонт, ЗЗ Шимановци и други.

Материјал за чланак доставио Владимир Шарић
текст приредио Саша Шљукић

 

Наше вести:

Меморијални шаховски турнир у Шимановцима

Меморијални шаховски турнир у Шимановцима

Прховчани најуспешнији Под покровитељством Спортског савеза „Развој спортова“, Шаховски клуб Шимановци организовао је „Меморијал Душан Марковић“, у знак сећања на једног под оснивача клуба и дугогодишњег спортског радника. – На овај начин обележавамо 15 година од смрти Душана Марковића – изјавио је, између осталог Томислав Ћирковић, секретар Спортског савеза, к – Пре почетка Меморијала,  чланови […]

Шах – Славски турнир у Шимановцима

Шах - Славски турнир у Шимановцима

  Слободан Зорић најбољи        Спортски програм поводом Славе Шимановаца обогатио је Шаховски клуб Шимановци, организацијом турнира по убрзаном темпу (10 минута по играчу). Након занимљивих партија, победио је (према очекивањима) Слободан Зорић из Сремских Михаљеваца, који је тек у последњем колу изгубио пола поена (реми са Шарићем): просветни радник у пензији доказао […]

Шах – Зонска лига Срема

Резултати 7. кола: Слога (Хртковци) – Шимановци 3,5:4,5, Борац (Кленак) – Подунавац (Белегиш) 3:5, Дунав (Нови Сланкамен) – Сремац (Черевић) 4,5:3,5, Доњи Срем (Пећинци) – Бриле (Рума) 6:2, Бановци Дунав 2 – Рудар (Врдник) 2,5:5,5. Табела: Дунав са 21, Подунавац 14, Шимановци и Рудар по 13. Сремац 12, Доњи Срем 10, Слога 8, Борац 7, […]

Шах – Турнир у Шимановцима – Доњи Срем победник

Шах Турнир у Шимановцима Доњи Срем победник Поводом сеоске славе, Шаховски клуб Шимановци организовао је екипни турнир, на којем су учествовали једини клубови из пећиначке општине: Шимановци и Доњи Срем из Пећинаца (са по две екипе). Играло се по убрзаном темпу (15 минута по играчу). Највише успреха имао је Доњи Срем 1 (Божидар Јовановић, Живко […]

Спортски викенд у Шимановцима

СПОРТСКИ ВИКЕНД   Утакмицама 8. кола, у суботу и недељу наставља се Летња лига у кошарци. У групи А, у суботу, од 20. часова, у Новим Бановцима играју Омладинац – Пећинци. Дан касније играју: у Лаћарку, ЛСК – Партизан из Шида и у Шимановцима, од 18. часова, Пинк – Хајдук из Бешке. Тренутно, лидер је […]

Шах клуб Шимановци 4. коло

Зонска лига Срема. Резултати 4. кола: Шимановци – Доњи Срем (Пећинци) 6,5:1,5, Бановци Дунав 2 – Дунав (Нови Сланкамен) 0:8, Рудар (Врдник) – Борац (Кленак) 6:2, Бриле (Рума) – Слога (Хртковци) 3:5 и Сремац (Черевић) – Подунавац (Белегиш) 5:3. Табела: Дунав  (26,5) и Сремац (20) по 12, Подунавац (17,5) и Рудар (17,5) по 7, Шимановци […]

Баноштор најбољи у убрзаном шаху

У Новом Сланкамену је организована свечана додела награда најбољепласираним екипама, на недавно завршеном првенству Зонске лиге Срема. Пехаре су добили три најбоље екипе: Борац из Великих Радинаца, Баноштор и Дунав из Новог Сланкамена.  Борац и Баноштор су нови чланови Војвођанске лиге – група Срем, док је Дунав „прва резерва“. У „такмичарском делу“ свечаности организовано је […]

Шах: Зонска лига Срема 9. последње коло

Зонска лига Срема Борац шампион Резултати 9. (последњег) кола: Рудар (Врдник) – Сремац 2 (Војка) 6:2, Слога (Хртковци) – Баниоштор 3,5:4,5, Подунавац (Белегиш) – Шимановци 4:4 и Борац (Велики Радинци) – Дунав (Нови Сланкамен) 4:4, Доњи Срем (Пећинци) биио је слободан. Табела: Борац 20 меч бодова (41 поен) Баноштор 19 (40,5) Дунав 16 (37) Рудар […]

Шах: Зонска лига Срема 7.коло

ЗОНСКА ЛИГА СРЕМА Резултати 7. кола : Баноштор – Сремац 2 (Војка) 6,5:0 службени резултат, Рудар (Врдник) – Шимановци 5:3, Слога (Хртковци) – Доњи Срем (Пећинци) 5:3, Подунавац (Белегиш) – Дунав (Нови Сланкамен) 3:5, Борац (Велики Радинци) био је слободан.   Табела: Борац 16, Дунав 15, Баноштор 13, Рудар 12, Шимановци 8, Подунавац и Слога […]

ШК Шимановци – Зонска лига Срема

Шах – Зонска лига Срема Резултати 6. кола зонске лиге Срема:, Борац – Подунавац из Белегиша 6:2; у Новом Сламкамену, Дунав – Слога из Хртковаца 5:3; у Пећинцима, Доњи Срем – Рудар из Врдника 2:6 и у Шимановцима, Шимановци – Баноштор 4:4, Сремац 2 из Војке је био слободан. Табела: Борац  16,  Дунав  12, Баноштор […]

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2022.