Школа у Шимановцима (1775.-1871.)

Постављено дана: 13. 06. 2011.

6. децембра 1774. године царица Марија Терезија је донела „Општу школску Уредбу за немачке нормалне, главне и тривијалне школе у Аустрији.“ Ова школска уредба значила је велику добит за тадашње народне школе у Аустрији. По њој су све оне одједном постале државно-световне просветне установе, уређене према законским прописима и стављене под државни надзор.

Тривијалне школе су се отварале по селима и паланкама, главне школе по варошима и слободним градовима а нормалне школе су се отварале у седиштима пукова и покрајинских управа. Већ 1775. године отворене су и државне граничарске тривијалне школе, најпре у седиштима компанија (чета), без обзира на то да ли у тим местима живе: Немци, Срби, Хрвати, Мађари или Словаци. Тада су школе отворене у следећим местима војне границе у Срему: Сремској Митровици, Старој Пазови, Сланкамену, Адашевцима, Шимановцима и Дреновцима.

У исто време са отварањем ових школа Главно заповедништво Војне границе позвало је све општине у којима није било народних вероисповедних школа да учине све да се у њиховим местима може слушати настава на матерњем језику. После овог позива отворена је исте 1775. године у Шимановцима, осим немачке, и српска народна школа.

Школском обавезом била су обухваћена деца од 6. до 12. године. Поред основне школе у сваком месту је морала бити отворена и пофторна школа која је радила недељом и празником. Похађање ове школе било је обавезно до 20. године живота. У њој се учила веронаука и понављало се оно што се научило у тривијалној школи.

Настава је била целодневна и трајала је 30 часова недељно. Средом и суботом поподне био је одмор. На крају сваке школске године ученици су полагали испит. На испиту су присуствовали: месни свештеник, угледни грађани са кнезом, командир чете (компаније) и школски надзорник. Народне школе су биле дворазредне а од 1856. године троразредне.

Изменама у школским прописима од 1871. године одређено је да настава траје 6 година, а да у свакој школи буду 4 разреда с тим да први и четврти трају по две године. Обе школе су постојале од 1775. до 1873. године.

Коришћен материјал из кљиге Данета Клепића Шимановци
текст приредио Саша Шљукић

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2024.