Šahovski klub Šimanovci

Šahovski klub Šimanovci je osnovan 28. aprila 1983. godine pod imenom Šahovski klub „25.maj“ a osnivači su bili Vladimir Šarić, Dušan V. Milošević, Dušan Marković, Nikola Brdar i Živko Radivojević. Predsednik osnivačke Skupštine bio je Nikola Brdar a prvi predsednik kluba postao je Živko Radivojević.

Klub pod ovim imenom nastupa na ekipnim i pojedinačnim takmičenjima na opštinskom, međuopštinskom, republičkom pa čak i na saveznom nivou. U ovom prvom periodu klub organizuje takmičenja povodom tzv. Socijalističke proslave i ugošćuje dva velika velemajstora jugoslovenskog i srpskog šaha Svetozara Gligorića i Borislava Ivkova koji su odigrali simultanke sa članovima kluba i od tada postali počasni članovi. Klub je radio na popularizaciji šaha sa najmlađima. Školu šaha je u tom periodu vodio Živko Radivojević, tako da klub već 1986. godine ima preko 30 članova.

Osamdesetih godina prošlog veka najveći uspesi su postignuti učestvovanjem kluba na Međunarodnom šahovskom festivalu povodom Dana mladosti u Puli (Hrvatska) gde su najčešće igrali: Dušan Marković (kapiten), Sava molerov, Lazar Ćirković, Anđelko Čavić – Baja, Dušan Milošević – Tajkara, Slobodan Vujičić – Šuki… Sa ekipom je često bio i Vladimir Šarić, koji je kao službenik Šahovskog saveza Jugoslavije u svojstvu sekretara i zvaničnog lica Festivala pomagao ekipi a ponekad i igrao.

Početkom devedesetih godina – raspadom SFRJ i formiranjem SRJ došlo je do promena u sistemu takmičenja pa je naša ekipa kluba koji je tada promenio ime u ŠK Šimanovci, nastavila da se takmiči u Kupu ŠS Vojvodine i da nastupa na festivalima koji su organizovani na crnogorskom primorju. Klub se i dalje takmičio u Zonskoj ligi Srema a prestankom sa radom ŠK „Donji Srem“ iz Pećinaca naš klub postaje glavni nosilac šahovske aktivnosti u opštini Pećinci. Tako je u jednom periodu formiran ŠK „Sremac“ iz Deča koji se takmičio nekoliko godina.

Devedesetih godina prošlog veka dugo godina predsednik je bio Dušan Marković a sekretar Vladimir Šarić. Krajem tih godina umrli su Sava Molerov, jedan od fanatika šaha i najvernijih članova kluba, Branko Barac i Radivoje Petrović (Rade Kalapač). Klub tada dobija veliko pojačanje u Miroslavu Babiću – Mikiju iz Vojke koji postaje stačni član a kao nosilac titule majstora i prva tabla ekipe. Međutim, smrću Dušana Markovića 2001. godine klub mnogo gubi i doživljava malu krizu u radu. U to vreme prostorije kluba su bile u Domu kulture a veoma bolestan Dule Marković je tu i odigrao svoju poslednju partiju.

Dužnost predsednika do 2004. godine obavljao je Vladimir Šarić da bi izborom Dušana Miloševića Tajkare klub stao na noge i dobio stalne prostorije u Mesnoj zajednici Šimanovci, gde i danas organizuje mečeve, takmičenja i manifestacije.

U periodu od 2007. godine do danas za klub su nastupala poznata šahovska imena: velemajstor Milan Matulović, koji je i počasni član kluba, majstorski kandidati Dušan Erić, Barbara Dizdarević i Marija Dragojević (kadetska i omladinska prvakinja Srbije).

ŠK „Šimanovci“ danas u svojim redovima ima 7 članova sa rejtingom i 1 majstora (Miroslav Babić), zatim 1 majstorskog kandidata FIDE i ujedno nosioca zvanja međunarodnog šahovskog sudije (Vladimir Šarić) i 9 majstorskih kandidata (Života Atanacković Semba legenda srpskog šaha, Babić Laza, Zorić Slobodan, jedan od najuspešnijih i najmaštovitijih šahista, Jovanović O. Dejan, Marković Jovo, Milošević Dušan Tajkara, Spasić Slaviša i Pešterac Mladen).

Formiranjem ŠK „Donji Srem“ u Pećincima u 2010. godini dva stara člana – majstorski kandidati Živko Radivojević (jedan od osnivača kluba i istaknuti sportski novinar) i Božidar Jovanović odlaze u ovaj klub i rade na omasovljavanju i popularizaciji šaha.

ŠK „Šimanovci“ ima 26 registrovanih članova u Šahovskom savezu Vojvodine i to su pored gore navedenih 11 članova  još i: prvokategornici: Greksa Andrija i Čavić Anđelko, drugokategornici: Arsenijević Slobodan – Kenda, Vujičić Slobodan – Šuki, Grujić Saša, Dragojević Dragan, Petrović Petar, Radosavljević Zlatomir, Simić Svetislav i Ćirković Lazar, trećekategornici: Greksa Mihal, Grujić Goran, Milekić Zoran, Pešterac Lazar, Jeremić Žarko i Petrović P. Petar.

ŠK „Šimanovci“ je nosilac šahovske aktivnosti kako u opštini Pećinci tako i u Sremu. Već desetak godina Vladimir Šarić, međunarodni šahovski sudija i službenik ŠSJ sada Srbije, organizator je Zonske lige Srema a ŠSV ga je postavio za koordinatora – voditelja Lige i u ovoj 2011. godini.

Pored toga ove godine je u Rumi održan i seminar za šahovske sudije kojim kojim je rukovodio Milan miladinov iz Novog Sada a zvanje opštinskog sudije stekao je Živko Radivojević koji je zaslužan za popularizaciju šaha, kako svojim pisanjem o šahu (Radio Pećinci, Sremske novine, Pećinačke novine, Sportski žurnal, Sport, M novine…) tako i u radu sa mlađim kategorijama.

Od takmičenja koje organizuje klub i koje pomaže pomenimo sledeće: Memorijal Dušan Marković, Memorijal učitelja Dušana Josimovića i Ivana Zorana Rankovića u Sremskim Mihaljevcima, Memorijal Dušana Bajića u Prhovu, Slavski turniri u Šimanovcima, Pećincima… Dve ekipe kluba svake godine učestvuju u Kupu ŠSV i več dva puta je izboren plasman u finale gde se zbog nedostatka sredstava nije nastupilo.

Od ostalih aktivnosti treba istaći da je osamdesetih godina ekipa kluba učestvovala u takmičenjima u dopisnom šahu (Dušan Marković, Sava Molerov, Živko Radivojević i Vladimir Šarić) i da je u problemskom šahu Vladimir Šarić postao majstor rešavač i nastupio je na više takmičenja.

Za ovaj skoro tridesetogodišnji rad kluba treba zahvaliti kako članovima kluba tako i MZ Šimanovci, Sportskom savezu opštine Pećinci i samoj opštini Pećinci i jednom broju sponzora: Termomont, ZZ Šimanovci i drugi.

Materijal za članak dostavio Vladimir Šarić
tekst priredio Saša Šljukić

 

Naše vesti:

Memorijalni šahovski turnir u Šimanovcima

Memorijalni šahovski turnir u Šimanovcima

Prhovčani najuspešniji Pod pokroviteljstvom Sportskog saveza „Razvoj sportova“, Šahovski klub Šimanovci organizovao je „Memorijal Dušan Marković“, u znak sećanja na jednog pod osnivača kluba i dugogodišnjeg sportskog radnika. – Na ovaj način obeležavamo 15 godina od smrti Dušana Markovića – izjavio je, između ostalog Tomislav Ćirković, sekretar Sportskog saveza, k – Pre početka Memorijala,  članovi […]

Šah – Slavski turnir u Šimanovcima

Šah - Slavski turnir u Šimanovcima

  Slobodan Zorić najbolji        Sportski program povodom Slave Šimanovaca obogatio je Šahovski klub Šimanovci, organizacijom turnira po ubrzanom tempu (10 minuta po igraču). Nakon zanimljivih partija, pobedio je (prema očekivanjima) Slobodan Zorić iz Sremskih Mihaljevaca, koji je tek u poslednjem kolu izgubio pola poena (remi sa Šarićem): prosvetni radnik u penziji dokazao […]

Šah – Zonska liga Srema

Rezultati 7. kola: Sloga (Hrtkovci) – Šimanovci 3,5:4,5, Borac (Klenak) – Podunavac (Belegiš) 3:5, Dunav (Novi Slankamen) – Sremac (Čerević) 4,5:3,5, Donji Srem (Pećinci) – Brile (Ruma) 6:2, Banovci Dunav 2 – Rudar (Vrdnik) 2,5:5,5. Tabela: Dunav sa 21, Podunavac 14, Šimanovci i Rudar po 13. Sremac 12, Donji Srem 10, Sloga 8, Borac 7, […]

Šah – Turnir u Šimanovcima – Donji Srem pobednik

Šah Turnir u Šimanovcima Donji Srem pobednik Povodom seoske slave, Šahovski klub Šimanovci organizovao je ekipni turnir, na kojem su učestvovali jedini klubovi iz pećinačke opštine: Šimanovci i Donji Srem iz Pećinaca (sa po dve ekipe). Igralo se po ubrzanom tempu (15 minuta po igraču). Najviše uspreha imao je Donji Srem 1 (Božidar Jovanović, Živko […]

Sportski vikend u Šimanovcima

SPORTSKI VIKEND   Utakmicama 8. kola, u subotu i nedelju nastavlja se Letnja liga u košarci. U grupi A, u subotu, od 20. časova, u Novim Banovcima igraju Omladinac – Pećinci. Dan kasnije igraju: u Laćarku, LSK – Partizan iz Šida i u Šimanovcima, od 18. časova, Pink – Hajduk iz Beške. Trenutno, lider je […]

Šah klub Šimanovci 4. kolo

Zonska liga Srema. Rezultati 4. kola: Šimanovci – Donji Srem (Pećinci) 6,5:1,5, Banovci Dunav 2 – Dunav (Novi Slankamen) 0:8, Rudar (Vrdnik) – Borac (Klenak) 6:2, Brile (Ruma) – Sloga (Hrtkovci) 3:5 i Sremac (Čerević) – Podunavac (Belegiš) 5:3. Tabela: Dunav  (26,5) i Sremac (20) po 12, Podunavac (17,5) i Rudar (17,5) po 7, Šimanovci […]

Banoštor najbolji u ubrzanom šahu

U Novom Slankamenu je organizovana svečana dodela nagrada najboljeplasiranim ekipama, na nedavno završenom prvenstvu Zonske lige Srema. Pehare su dobili tri najbolje ekipe: Borac iz Velikih Radinaca, Banoštor i Dunav iz Novog Slankamena.  Borac i Banoštor su novi članovi Vojvođanske lige – grupa Srem, dok je Dunav „prva rezerva“. U „takmičarskom delu“ svečanosti organizovano je […]

Šah: Zonska liga Srema 9. poslednje kolo

Zonska liga Srema Borac šampion Rezultati 9. (poslednjeg) kola: Rudar (Vrdnik) – Sremac 2 (Vojka) 6:2, Sloga (Hrtkovci) – Banioštor 3,5:4,5, Podunavac (Belegiš) – Šimanovci 4:4 i Borac (Veliki Radinci) – Dunav (Novi Slankamen) 4:4, Donji Srem (Pećinci) biio je slobodan. Tabela: Borac 20 meč bodova (41 poen) Banoštor 19 (40,5) Dunav 16 (37) Rudar […]

Šah: Zonska liga Srema 7.kolo

ZONSKA LIGA SREMA Rezultati 7. kola : Banoštor – Sremac 2 (Vojka) 6,5:0 službeni rezultat, Rudar (Vrdnik) – Šimanovci 5:3, Sloga (Hrtkovci) – Donji Srem (Pećinci) 5:3, Podunavac (Belegiš) – Dunav (Novi Slankamen) 3:5, Borac (Veliki Radinci) bio je slobodan.   Tabela: Borac 16, Dunav 15, Banoštor 13, Rudar 12, Šimanovci 8, Podunavac i Sloga […]

ŠK Šimanovci – Zonska liga Srema

Šah – Zonska liga Srema Rezultati 6. kola zonske lige Srema:, Borac – Podunavac iz Belegiša 6:2; u Novom Slamkamenu, Dunav – Sloga iz Hrtkovaca 5:3; u Pećincima, Donji Srem – Rudar iz Vrdnika 2:6 i u Šimanovcima, Šimanovci – Banoštor 4:4, Sremac 2 iz Vojke je bio slobodan. Tabela: Borac  16,  Dunav  12, Banoštor […]

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.