Sveti Apostol Petar – Časne Verige 29.januar

Postavljeno dana: 09. 06. 2011.

Sveti Apostol Petar – Časne Verige

29.januar

Ovaj sveti apostol beše bačen u tamnicu po zapovesti cara Iroda i okovan u dvoje verige. Jedne noći, dok je spavao apostol Petar, siđe u tamnicu anđeo Gospodnji i oslobodi ga iz veriga i izvede iz tamnice. To čudo se raščulo po Jerusalimu, te neki hrišćani krišom uzeše verige i čuvahu ih, kao da čuvaju samoga vrhovnog apostola Petra. Nakon toga, apostol Petar napusti Jerusalim i ode u druge krajeve da propoveda reč Božiju, a verige dobiše celebnu silu od njegovog apostolskog tela. Mnogi se bolesnici izlečiše samo dodirom o njih kao i o ubrus, koji je bio natopljen znojem apostola Petra (Dela ap. 19,12).

Ove časne verige, verni, pobožno poštovahu i klanjahu im se, prenoseći ih sa kolena na koleno. Tako one dospeše u ruke presvetog patrijarha jerusalimskog Juvelijana, a on ih potom dade carici Evdoksiji, prognanoj ženi cara Teodosija Mlađeg. Ona ih prepolovi, pa jednu polovinu posla crkvi Svetih apostola u Carigradu, a drugu polovinu dade svojoj kćerki carici Evdoksiji u Rim. Ona sazida crkvu Svetog Petra i položi u nju časne verige, zajedno sa onim u koje je apostol Petar bio okovan od strane cara Nerona.

Ovaj dan je uzet za praznik poklonjenja tim Časnim verigama, u čast i spomen svetog apostola Petra, koji postrada za veru svoju, a u slavu Hrista, Boga našega.

Tropar (glas 4):

Rime ne ostavlj, k nama prišel jesi čestnimi verigami jaže nosil jesi, apostolov pervoprestolne; imže vjeroju poklanjajuščesja, molimesja: tvojimi k Bogu molitvami daruj nam veliju milost.

Familije koje u Šimanovcima slave svetog apostola Petra – Časne Verige su:

Ćirković i Veriš

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.