Sveti Mučenici Sergije i Vakh – Srđevdan

Postavljeno dana: 09. 06. 2011.

20. oktobar

20_3.preview

Sveti mučenici, Sergije i Vakh, poreklom su bili Rimljani, visoki dostojanstvenici i prvi među velikašima na dvoru cara Maksimijana. Car ih je mnogo voleo i uvažavao. Svi su im se obraćali sa svojim molbama, a oni su o svemu tome obaveštavali cara. Ali verovaše njih dvojica u Jednog Gospoda Boga, Isusa Hrista i ne htedoše se ni po koju cenu odreći Ga se, te to ožalosti cara koji beše mnogobožac. Pošto ih nije mogao ničim primorati da se odreknu Boga u koga su verovali, on ih teška srca protera u Aziju, namesniku Antiohu, koji je bio u to doba poznat kao gonitelj i mučitelj hrišćana. No, ni on ne uspe da ih pokoleba u njihovoj veri u Hrista te naredi da ih bace u tamnicu. I dok boraviše u tamnici svo vreme provodiše u molitvi i postu i mnoge reči izgovoriše, uznoseći slavu i hvalu Gospodu Bogu našem, Isusu Hristu, a istovremeno ružeći idole i izobličavavši mnogobožce. Vakh skonča ovozemaljski život mučeničkom smrću išiban do smrti. Sedeći u tamnici i čuvši za smrt svog sabrata, Sergije se jako ražalosti, ali ne zadugo, jer mu se te noći u snu javi sveti Vakh, sav u svetlosti i uteši ga javljajući mu da je na nebu spremljena nagrada i za njega i da izdrži još malo, a onda će nestati sve muke i nevolje.

Izjutra bi izveden i Sergije iz tamnice, obuše mu gvozdene opanke i nateraše ga da tako ide u grad Rosaf u Siriju, gde ga pogubiše mačem, odsekavši mu glavu. Njegova duše ode u Raj gde on primi venac slave Gospodnje.

Hrišćani grada Sure htedoše uzeti telo svetog Sergija i preneti ga u svoj grad ali ne uspeše u toj nameri, jer pojavi se iz mučenikovog groba veliki ognjeni stub. To im posluži kao opomena da odustanu, jer mučenikove svete mošti žele da ostanu gde i jesu. Kasnije 15 episkopa prenese njegove mošti u crkvu koju sagradi narod na onom istom mestu gde je bio pogubljen. Mnogi bolesnici se isceliše upravo na tom mestu gde je skončao i pogreben ovaj sveti mučenik. Interesantno je spomenuti možda i to, da svake godine na ovaj praznik divlje zveri izlaze iz svojih jazbina i pećina i sabiraju se na ovom mestu i tada njihova divlja priroda preobražava se u jagnjeću krotost. Obišavši oko svetog mesta one se ponovo vraćaju u svoja prebivališta ne dirajući nikoga.

Njihovim molitvama neka Preblagi Bog ukroti i jarost neprijatelja naših kao i jarost divljih zveri.

Tropar (glas 5):

Udobrenije Hristovih strastoterpaca i oči Hristovi cerkve, oči prosvjetite duh naših, Sergije mnogostradalne i Vakse preslavne; molitesja ko Gospodu, jako da ubježim tmi grjehovnija i svjeta javimsja obščnici nevečernjago, molitvami vašimi, svjatiji.

Familije koje u Šimanovcima slave svete mučenike Sergija i Varha – Srđevdan su:

Smiljanić i Rekić

 

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.