Škola u Šimanovcima (1775.-1871.)

Postavljeno dana: 13. 06. 2011.

6. decembra 1774. godine carica Marija Terezija je donela „Opštu školsku Uredbu za nemačke normalne, glavne i trivijalne škole u Austriji.“ Ova školska uredba značila je veliku dobit za tadašnje narodne škole u Austriji. Po njoj su sve one odjednom postale državno-svetovne prosvetne ustanove, uređene prema zakonskim propisima i stavljene pod državni nadzor.

Trivijalne škole su se otvarale po selima i palankama, glavne škole po varošima i slobodnim gradovima a normalne škole su se otvarale u sedištima pukova i pokrajinskih uprava. Već 1775. godine otvorene su i državne graničarske trivijalne škole, najpre u sedištima kompanija (četa), bez obzira na to da li u tim mestima žive: Nemci, Srbi, Hrvati, Mađari ili Slovaci. Tada su škole otvorene u sledećim mestima vojne granice u Sremu: Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Slankamenu, Adaševcima, Šimanovcima i Drenovcima.

U isto vreme sa otvaranjem ovih škola Glavno zapovedništvo Vojne granice pozvalo je sve opštine u kojima nije bilo narodnih veroispovednih škola da učine sve da se u njihovim mestima može slušati nastava na maternjem jeziku. Posle ovog poziva otvorena je iste 1775. godine u Šimanovcima, osim nemačke, i srpska narodna škola.

Školskom obavezom bila su obuhvaćena deca od 6. do 12. godine. Pored osnovne škole u svakom mestu je morala biti otvorena i poftorna škola koja je radila nedeljom i praznikom. Pohađanje ove škole bilo je obavezno do 20. godine života. U njoj se učila veronauka i ponavljalo se ono što se naučilo u trivijalnoj školi.

Nastava je bila celodnevna i trajala je 30 časova nedeljno. Sredom i subotom popodne bio je odmor. Na kraju svake školske godine učenici su polagali ispit. Na ispitu su prisustvovali: mesni sveštenik, ugledni građani sa knezom, komandir čete (kompanije) i školski nadzornik. Narodne škole su bile dvorazredne a od 1856. godine trorazredne.

Izmenama u školskim propisima od 1871. godine određeno je da nastava traje 6 godina, a da u svakoj školi budu 4 razreda s tim da prvi i četvrti traju po dve godine. Obe škole su postojale od 1775. do 1873. godine.

Korišćen materijal iz kljige Daneta Klepića Šimanovci
tekst priredio Saša Šljukić

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.