Škola u Šimanovcima (1918.-1944.)

Postavljeno dana: 13. 06. 2011.

Posle oslobođenja Srema 1918. godine odmah se pristupilo otvaranju novih škola. Škola dobija naziv Državna narodna osnovna škola u Šimanovcima. 1929. godine donez+t je Zakon o narodnim školama po kome ona postaje obavezna.

Školska biblioteka formirana je 1925. godine i nalazila se u zbornici.

Škola je davala dva puta godišnje priredbe i to za Svetog Savu 27. januara i za Vidovdan 28. juna.

Učitelji i učiteljice bili su stalni nastavnici sa položenim učiteljskim ispitom. Svoj rad sa učenicima obavljali su sa puno odgovornosi. Naričito je bio zapažen rad na propagiranju sokolstva, tako da je sokolska organizacija, osim učenika obuhvatila i omladince u selu. Organizator i jedan od rukovodilaca Sokola u selu bio je učitelj Đorđe Jovanović.

Drugi svetski rat doneo je velike promene u školstvu Srema koji je pripao ustaškoj NDH. Nova vlast je zabranila ćirilicu a đaci su učili hrvatski jezik, računstvo, zemljopis, risanje, lijepo pisanje, tjelovježbe, gospodarstvo… Škola je tada nosila naziv državna pučka škola u Šimanovcima. Posle paljenja školske arhive 1943. godine ona prestaje sa radom.

9. septembra 1943. godine uzima se kao dan početka rada partizanskih škola u Sremu. Rad partizanske škole u Šimanovcima prestao je početkom februara 1944. godine kada je u selo došla nemačka vojska koja je zauzela obe školske zgrade. Pripreme za nastavak rada škole počele su posle odlaska nemačke vojske  iz sela 27. septembra 1944. godine. Zgradu bivše nemačke škole zapalili su fašisti pri povlačenju iz sela i ona je izgorela.

Korišćen materijal iz knjige Daneta Klepića Šimanovci
tekst priredio Saša Šljukić

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2019.