Освећење васкршње водице

Постављено дана: 04. 03. 2012.

У кругу правила у Православној Цркви имамо и једно веома лепо правило, а то је освећење водице. Код нас имамо две водице; славску и васкршњу водицу. Славска се обавља на неколико дана пред крсну славу, а васкршња у току васкршњег поста. Васкршња водица је духовна припремна за долазак празника над празницима, празника Васкрсења Христовог. Веома је важно да у том периоду свештеник уђе у домове својих верника и да принесу заједничке молитве за тај дом. Велика је делотворнос молилитве, а и освећене воде која се том приликом освети. Воду освећењу у дому користимо за све наше потребе, када спремамо храну, да се лечимо, умивамо и да је пијемо. Један део освећене воде оставимо за фарбање ускршњих јаја.
Освећење Васкршње водице углавном креће од друге недеље васкршњог попста, па ће тако бити и ове.
Од сутра 05. марта 2012. године крећем у освећење водица по домовима у Шимановцима. Крећем од Прховачке улице. Сви ће телефонски бити обавештени о дану и времену свећења васкршње водице. Пропремите свој дом да заједно узнесемо молитве за Вас, ваше укућане и ваше упокојене.

За освећење васкршње водице пропремите: чинију са водом, босиљак, кадионицу, тамјан и брикет и жуту свећу из Цркве (може и која је горела, од славе или Божића).

Текст приредио протонамесник Жељко Кретић парох шимановачки

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2024.