Sveti velikomučenik Georgije – Đurđic

Postavljeno dana: 15. 11. 2014.

16 . novembar

sv_djordje_djurdjic

Ovaj datum je u narodu poznat i praznuje se kao prenos moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije u Lidu palestinsku. Ovaj sveti mučenik postrada za Hrista i veru hrišćansku 303 godine, po naređenju cara Dioklecijana, koji je progonio hrišćane. Bi mu odsečena glava. Pred smrt svoju, on rasproda svoje imanje i razdeli ga siromasima, a svog vernog slugu, zamoli da po njegovoj smrti uzme njegovo telo i prenese ga u Palestinu, u rodno mesto njegove majke i sluga izvrši poslednju gospodarevu želju.

Za vreme cara Konstantina Velikog, u Lidi bi sazidan hram u čast i slavu svetog Georgija. Sazidaše ga pobožni hrišćani, a prilikom osvećenja tog hrama, prenete su mošti ovog svetitelja i tu sahranjene.

Mnoga čudesa su se dešavala i dešavaju se i dan danas na njegovom grobu, pod dejstvom čudotvornih moštiju ovog velikomučenika Hristovog.

Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebljive vere učinio moćnim da pomaže svima koji se nađu u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime.

Tropar (glas 4):

Jako plenih svoboditelj i niščih zaščititelj nemošstvojuščih vrač, carej poborniče, pobjedonošče, velikomučeniče Georgije, moli Hrista Boga, spastisja dušam našim.

Familije koje u Šimanovcima slave svetog velikomučenika Georgija – Đurđic su:

Vojkić, Žeželj, Đurić, Nikolić, Maričić, Petrović, Živanić, Stefanović, Pavlović, Mihajlović, Urošević, Todorović, Rakić. Bovan i Andrić

 

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.