Sveti Nikolaj Čudotvorac, Mirlikijski – Nikoljdan

Postavljeno dana: 18. 12. 2014.

19. decembar

 sveti_nikola

Ovaj veliki Čudotvorac i izvrsni posrednik pred Bogom, rodio se u zemlji Likiji u gradu Patari. Njegovi roditelji, otac Teofan i majka Nona imali su samo njega jednoga. Beše to blagosloveno dete od samog rođenja svog, jer i nije mogao biti drugačiji od blagočestivih i milostivih roditelja kakvi su bili njegovi. Nadenuše mu ime Nikolaj, što u prevodu znači pobeditelj naroda, i on se zaista po blagoslovu Božjem pokaza kao pobeditelj nad zlom u celom svetu. Ovaj slavni svetitelj i danas se slavi po celom svetu. Pošto je bio darovan od Boga, posvetiše ga Bogu. O duhovnom životu poučavao ga je stric Nikolaj episkop Patarski, te se skupa i zamonašiše u manastiru „Novi Sion“. Nakon smrti svojih roditelja, prodao je svo imanje i novac je razdelio sirotinji. Neko vreme je bio sveštenik u svom rodnom gradu. Odlikovao se milosrđem, ali pošto po prirodi bi skroman, povuče se u samoću i bezmolvije da tako sačeka smrt, no javi mu se glas Gospodnji: „Nikolaje, pođi u narod na podvig ako želiš biti od mene uvenčan“. Tada on napusti samoću i ode u narod i bi izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji. Pod carem Dioklecijanom i Maksimijanom u vreme gonjenja i mučenja hrišćana bio je bačen u tamnicu, ali ni tu nije prestajao da propoveda i širi reč Božiju. Prisustvovao je Prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji, ali zbog toga što je digao ruku na jeretika Arija, bi udaljen i zabranjeno mu je dalje prisustvo. Tek kada preko izabranih arhijereja javi se glas Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, da je učinjena velika nepravda prema Svetom Nikolaju, te mu odobriše dalje prisustvo.

Bio je pravi borac za istinu, zaštitnik pravde, spasao je mnoge od sigurne smrti. Istovremeno milostiv, pravdoljubiv, hodio je među ljudima kao sam Anđeo Božiji, te zbog toga su ga ljudi još za života smatrali za svetitelja. Prizivali su ga u pomoć u bolesti, bedi i nemoći, a on se svima odazivao i svima je pomagao. Iz njegovog lica sijala je svetlost. U starosti se razbole i upokoji se u Gospodu devetnaestog decembra 343 godine. Mnoga čudesa se dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija miomirisno miro, kojim se leče bolesnici. Spašavao je ovaj ugodnik Božji nasukane i izgubljene brodove, te se smatra zaštitnikom moreplovaca. Na ovaj datum, sve lađe, ma gde se nalazile bacaju svoja sidra i do sutradan miruju, odajući slavu i hvalu ovom svetom čudotvorcu. Svojim čudesnim moćima pomaže on svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Nemoguće je zapravo izbrojati sva njegova čudesa, jer ih je mnogo. Za njega se zato s pravom može reći da on neprestano piše Jevanđelje Hristovo i to sa neba, svojim svakodnevnim čudesima. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, gluvima se vraća čulo sluha.

Tropar (glas 4):

Pravilo vjeri, i obraz krotosti, vozderžanija učitelja javi tja stadu tvojemu, jaže veščej istina: sego radi stjažal jesi smirenijem visokaja, niščetoju bogatija, oče svjaščenonačalniče Nikolaje, moli Hrista Boga, spastisja dušam našim.

Familije koje u Šimanovcima slave svetog Nikolaja mirlikijskog čudotvorca – Nikoljdan su:

Mandić, Živanović, Jovanović, Savić, Katanić, Ristovski, Grujić, Miletić, Teodorović, Mikelić, Vukčević, Tešić, Atanacković, Mirković, Stanković, Ćurčić, Miličević, Perić, Vidanović, Milošević, Ninkov, Knežević, Tošović, Lepojević, Klještan, Lazić, Gavrilov, Tošković, Zeljković, Obradović, Kelebuda, Paripović, Kolundžija, Đurić, Svilar,  Matijević, Ivičić, Stojkov, Despotović, Pražić, Jurišić, Ristović, Svrkota, Popović, Vidanovski, Tomasović, Guteša, Ristić, Jeličić, Marić, Velimirović, Janjanin, Stojanovski, Simić, Petrović, Stojković, Radić, Brkić, Vujanović, Mauković, Tasić, Brdar, Reljić, Bošković, Tarabanović, Paunović, Batinić, Stevanović, Kolak,  Bogdanović, Jocić,  Mraović, Ivanović, Kolak i Jevtić.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.