Arhijerejska Liturgija u Šimanovcima

Postavljeno dana: 15. 10. 2017.

U nedelju 15 po Duhovima 15. oktobra 2017. godine šimanovčani su sa radošću dočekali svog Arhijereja episkopa sremskog Vasilija. Već od 09 sati počelo je okupljanje ispred svetog hrama u Šimanovcima za doček episkopa. U 09,30 mnoštvo vernog naroda sa sveštenstvom i učenicima osnovne škole čekali su u špaliru da dobiju blagoslov od svog Arhijereja i da zajedno učestvuju u svetoj Arhijerejskoj liturgiji.

Episkopu Vasiliju sasluživali su: Arhijerejski namesnik zemunski protojerej-stavrofor Slobodan Radojčić, paroh batajnički protojerej-stavrofor Milorad Simić, paroh surčinski jerej Slobodan Čavka, paroh batajnički jerej Dragan Gavrić i eparhijski protođakon Slobodan Vujasinović. Arhijerejsku Liturgiju su na svoj način ulepšali svojim pojanjem studenti bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

U svojoj besedi vladika Vasilije je pozdravivši prisutne naglasio značaj donatorstva za opstanak i život naše Crkve rečima „kako su naši stari gradili svetinje i nama ostavili, pa i mi da gradimo i budućim generacijama ostavimo. Ako svi po malo učinimo, niko neće biti opterećen a naša deca će nam itekako bili zahvalna“, rekao je vladika Vasilije.

Dolazak Episkopa u Šimanovce je svakako sa dobrim razlogom. Šimanovčani su generalno sredili unutrašnjost svetog hrama. Uvedeno je centralno grejanje urađen pod sa novim granitnim pločama, sređene stasidije, časni presto, krstionica. Sveti hram je dobio sasvim novi izgled.

Tom prilikom vladika Vasilije je na predlog Crkvene opštine Šimanovci velikim priložnicima; Termomontu iz Šimanovaca i trgovini i menjačnici Angelina iz Horgoša uručio eparhijske gramate kao zahvalnost za pomoć i ljubav prema svojoj svetoj Crkvi. Svi ostali priložnici koji su učestvovali u ovom projektu dobili su zahvalnice.

Vladika Vasilije je dodelio i orden Majke Angeline koji je ustanovljen u eparhiji sremskoj za majke sa više dece i dodeljen je za 7 majki iz Šimanovaca koje imaju po četvoro ili više dece.

Za trud i rad kako na građevinskom polju tako i na duhovnom nadležnog paroha šimanovačkog protojerej Željka Kretića vladika Vasilije je unapredio u čin krstonosnog protojerej-stavrofora.

Po završenoj svetoj Arhijerejskoj Liturgiji u sali Crkvene opštine priređen je zajednički ručak za episkopa, sveštenstvo, priložnike i verni narod.

Bila je ovo radost za sve šimanovčane i duhovno okrepljenje za nastavak aktivnosti oko svetog hrama za dobro nas i budućih generacija.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.