Божићни празници у Шимановцима

Постављено дана: 07. 01. 2019.

Нема веће радости од празника рођења Христовог. Свуда око нас се осећа празнична атмосфера. Ово је свакако прилика да се учврсти породица као стуб нашег друштва.

Сва дешавања у протеклих неколико недеља су нас подсећала и припремала за овај велики и најрадоснији дан у години. Прво празник Детинци, дан кад су деца даривала своје родитеље. Затим празник Материце, дан кад се мајке даривале своју деци и на крају празник Очеви или Оци, дан кад се Очеви даривали своју децу. Ове године посебно јер празник Очеви падоше на Бадњи дан.

Бадњи дан је посебна радост у нашем српском народу ма где био. Тако је било и у Шимановцима.  Света Литургија је служена у 09,00 часова, на којој се причестило доста шимановчана. Вечерње је као и обично служено у 16,00 часова уз присуство препуног храма верника а највише деце, чија је и радост највећа. Било је и оних који нису могли ући у храм па су чекали испред, Како то већ традиционално бива, „Удружење Жена Шимановчанке“ припремиле су пакетиће за сву децу у светом храму, пакетиће посне како приличи овом дану. Припремљено је 150 пакетића и све је подељено.

По завршетку вечерњег освећен је и запаљен Бадњак у порти шимановачког храма. Порта је била у потпуности испуњена верницима. Да не буде да су само деца била почашћена, одраслима  је спремљено послужење; кувано вино и кувана ракија, како се то већ годинама практикује. Потрајало је то дружење у потри уз чашицу разговора, па и вина или ракије, по жељи.

Божићно јутрење је служено у 00,00 часова. Већ је устаљена пракса да шимановачки храм буде најпосећенији на Божићно јутрење. Иако је време било јако хладно и права мећава, то није спречило шимановчане да заједно дочекамо Богомладенца.  Углавном су ту одрасли, док су деца смештена на спавање. Лепоту јутрења употпуне ветрепи који из обиласка села дођу на јутрење. На крају после поздравне речи пароха и поучних речи из посланице Патријарха српског Иринеја,  пред присутнима у храму износе свој програм и објављују рађање Богомладенца Господа Христа.

На празник Божића света Литургија је као и обично почела у 09,00 часова. Свуда око нас се осећала радост празника. Празнична Литургија унесе мир у нас као што је сам Господ донео мир својим доласком на свет. На Литургији се причестио  велики број верника који су се постом припремали за овај радосни дан . Па завршеној Литургији и проповеди пароха освећена је Божићна чесница и подељена верницима.  Чесницу је припремила пекара „ЗЕК“ (Душко Лончар) а набављен је и златник, дар Бранка Ђурића аутопревозника из Шимановаца, који је стављен у чесницу. Ове године златник је припао Николини Кретић која је у благословеном стању па у свом дому очекују и новог члана.  Нека је Њеној породици на благослов а ми остали чекамо следећу годину, па можда се деси, ко зна.

ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2022.