Božićni praznici u Šimanovcima

Postavljeno dana: 07. 01. 2019.

Nema veće radosti od praznika rođenja Hristovog. Svuda oko nas se oseća praznična atmosfera. Ovo je svakako prilika da se učvrsti porodica kao stub našeg društva.

Sva dešavanja u proteklih nekoliko nedelja su nas podsećala i pripremala za ovaj veliki i najradosniji dan u godini. Prvo praznik Detinci, dan kad su deca darivala svoje roditelje. Zatim praznik Materice, dan kad se majke darivale svoju deci i na kraju praznik Očevi ili Oci, dan kad se Očevi darivali svoju decu. Ove godine posebno jer praznik Očevi padoše na Badnji dan.

Badnji dan je posebna radost u našem srpskom narodu ma gde bio. Tako je bilo i u Šimanovcima.  Sveta Liturgija je služena u 09,00 časova, na kojoj se pričestilo dosta šimanovčana. Večernje je kao i obično služeno u 16,00 časova uz prisustvo prepunog hrama vernika a najviše dece, čija je i radost najveća. Bilo je i onih koji nisu mogli ući u hram pa su čekali ispred, Kako to već tradicionalno biva, „Udruženje Žena Šimanovčanke“ pripremile su paketiće za svu decu u svetom hramu, paketiće posne kako priliči ovom danu. Pripremljeno je 150 paketića i sve je podeljeno.

Po završetku večernjeg osvećen je i zapaljen Badnjak u porti šimanovačkog hrama. Porta je bila u potpunosti ispunjena vernicima. Da ne bude da su samo deca bila počašćena, odraslima  je spremljeno posluženje; kuvano vino i kuvana rakija, kako se to već godinama praktikuje. Potrajalo je to druženje u potri uz čašicu razgovora, pa i vina ili rakije, po želji.

Božićno jutrenje je služeno u 00,00 časova. Već je ustaljena praksa da šimanovački hram bude najposećeniji na Božićno jutrenje. Iako je vreme bilo jako hladno i prava mećava, to nije sprečilo šimanovčane da zajedno dočekamo Bogomladenca.  Uglavnom su tu odrasli, dok su deca smeštena na spavanje. Lepotu jutrenja upotpune vetrepi koji iz obilaska sela dođu na jutrenje. Na kraju posle pozdravne reči paroha i poučnih reči iz poslanice Patrijarha srpskog Irineja,  pred prisutnima u hramu iznose svoj program i objavljuju rađanje Bogomladenca Gospoda Hrista.

Na praznik Božića sveta Liturgija je kao i obično počela u 09,00 časova. Svuda oko nas se osećala radost praznika. Praznična Liturgija unese mir u nas kao što je sam Gospod doneo mir svojim dolaskom na svet. Na Liturgiji se pričestio  veliki broj vernika koji su se postom pripremali za ovaj radosni dan . Pa završenoj Liturgiji i propovedi paroha osvećena je Božićna česnica i podeljena vernicima.  Česnicu je pripremila pekara „ZEK“ (Duško Lončar) a nabavljen je i zlatnik, dar Branka Đurića autoprevoznika iz Šimanovaca, koji je stavljen u česnicu. Ove godine zlatnik je pripao Nikolini Kretić koja je u blagoslovenom stanju pa u svom domu očekuju i novog člana.  Neka je Njenoj porodici na blagoslov a mi ostali čekamo sledeću godinu, pa možda se desi, ko zna.

HRISTOS SE RODI – VAISTINU SE RODI!

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2019.