Sveti Mučenik Trifun 14. februar

Postavljeno dana: 13. 02. 2019.

Sveti mučenik Trifun, bio je dete blagočestivih roditelja. Rođen je u selu Kampsadi, siromašnog porekla, ali veoma pobožan još od malih nogu. Kao dete vreme je provodio čuvajući guske, te preblagi Bog izabra da baš u njega useli blagodat Duha Svetog. Darovan od Boga darom čudotvorstva i isceljenja, ovaj sveti mladić za vreme svog života isceli mnoge bolesnike, istera demone iz mnogih ljudi i pomože mnogima koji od njega iskaše pomoć. Mnoga čuda činio je on, a između ostalog, u ono vreme kada je rimskim carstvom zavladao car Gordije proslavi se ovaj ugodnik Božiji, tako što izleči carevu kćerku, prelepu Gordijanu, koja opsednuta đavolom siđe s uma. Desilo se to po promislu Božijem, kada se javio đavo iz devojke, rekavši da ga iz nje ne može isterati niko drugi, nego jedino čovek po imenu Trifun. Čuvši to, car pozove sve ljude sa ovim imenom iz carstva svog, ali nikome ne pođe za rukom da istera đavola iz devojke. Dođe red i na mladog Trifuna, koji jedini uspe da istera đavola i is celi Gordijanu. Presrećni car Gordije bogato nagradi ovog čudotvorca, a on zatim svu svoju nagradu podeli siromasima. Ovim isceljenjem za njim pođoše mnogi i primiše hrišćansku veru. Kasnije, kada na rimski presto dođe hristoborni car Dekije, počeše strašni progoni hrišćana i njihovo stradanje i mučenje, te tako bi i sa svetim Trifunom. Ne htede se odreći Hrista i vere svoje, te zbog toga bi svirepo mučen i proganjan, a kasnije i pogubljen od strane cara neznabožca.

Podnosio je ovaj blagočestivi mladić sve muke svoje sa iskrenom radošću, neprestano ponavljajući reči: „O, kad bi se mogao udostojiti da ognjem i u mukama skončam u ime Hrista, Gospoda moga“. Pogubljen je 250 godine, a pobožni hrišćani iz Nikeje, telo njegovo uviše u čiste plaštanice i htedoše da ga sahrane tu u Nikeji, ali javi im se ovaj sveti mladić i reče da njegovo telo prenesu u njegovo rodno selo, Kampsadu i oni tako i postupiše.

Tako sveti Trifun, koji od rođenja svog bi samo Bogu posvećen, prevede mnoge u hrišćansku veru, isceli mnoge bolesnike i podnoseći velike muke u Hristovo ime bi uvenčan večnom slavom od Oca i Sina i Svetog Duha.

Tropar (glas 1):

Mučenik tvoj Gospodi Trifun vo stradaniji svojem vjenec prijat netljenij ot tebe Boga našego; imjejaj bo krjepost tvoju mučiteljej nizloži, sokruši i demonov nemoščnija derzosti; togo molitvama spasi duši našja.

Familije koje u Šimanovcima slave svetog mučenika Trifuna su:

Trifunović, Dušanić, Slavnić i Lovačka Sekcija.

 

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2019.