Sveti Velikomučenik Pantelejmon 9. avgust

Postavljeno dana: 09. 08. 2019.

Ovaj sveti velikomučenik rodi se u gradu Nikodiji. Majka mu beše hrišćanka, a otac neznabožac. Po rođenju dobi ime Panteleon, što u prevodu znači Lav, ali kasnije nadenuše mu drugo ime, Pantelejmon, što u prevodu znači Milostiv. Majka njegova odgaji ga u duhu pravoslavne vere, ali ona umre veoma mlada, te se za njegovo vaspitanje postara njegov otac, neznabožac.

Izučio je lekarsku veštinu, koja bi cenjena u to doba i kao dobar lekar pomagao je i lečio bolesne i uboge. Sveštenik Ermolaj ga preobrati u hrišćanstvo i krsti ga. Sa svojim čudesnim moćima, koje mu behu darovane od Boga, isceli Pantelejmon jednog bogatog slepca, koji silno bogatstvo potroši tražeći sebi leka. Saznavši za to, car Maksimijan, poznati mučitelj i gonitelj hrišćana, te pogubi slepca, zato što ovaj ne htede priznati da su mu vid vratili idoli carevi, no sveti Pantelejmon uz pomoć Božiju i molitvu svoju. Uhvatiše, zatim i Pantelejmona i primoravaše ga car da se pokloni idolima, ali on ne pristade. Na očigled svih, čak i samog cara isceli ovaj ugodnik Božji nepokretnog čoveka i tako još jednom ponizi sve neznabožačke idole, i mnogi tada poverovaše u Hrista i moć Njegovu. Razljuti se car te naredi svojim vojnicima da bace Pantelejmona u tamnicu i da ga muče najstrašnijim mukama. No, ni to ne pokoleba mladog Pantelejmona da se odrekne Hrista Boga, Jedinoga i Istinitoga, nego ga još jače učvrsti u veri njegovoj. Osudiše ga zatim na smrt i kada vojnici htedoše izvršiti zapovest carevu, da mu odseku glavu, mač se savi kao da je od voska i ne povredi Pantelejmona, koji sve vreme klečaše na molitvi. Shvativši da je pravi sluga Božji, vojnici se iskreno pokajaše i zamoliše ga da im oprosti grehe i da se pomoli Gospodu za njih. Po svršenoj molitvi, Pantelejmon dade znak vojnicima da završe svoj započeti posao i da ga pogube, ali oni se usprotiviše, no on bi uporan i reče im da im gresi neće biti oprošteni ne budu li izvršili njegovu zapovest. I nemaš drugog izbora, vojnici mu odrubiše glavu, ali umesto krvi iz njega poteče mleko i njegovo telo postade celebno. Svojom moći on je iscelio mnoge bolesnike, pa čak i danas među nama koji ozdraviše čudesnom molitvom ovog velikomučenika i ugodnika Božijeg. Postradao je 9 avgusta, 304 godine za Hrista, a Milostivi Bog primi njegovu pravednu dušu i proslavi ga među velikim svetiteljima Svojim. Sveti Pantelejmon se priziva u molitvi prilikom vodoosvećenja i jeleosvećenja (sveštanja masla) zajedno sa Svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima.

Tropar (glas 3):

Strastoterpčle svjatij i celebniče Pantelejmone, moli milostivago Boga, da pregrješenij ostavljenije podast dušam našim.

Familije koje u Šimanovcima slave svetog velikomučenika Pantelejmona su:

Ljubinković

 

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.