Koncertom duhovne muzike u Šimanovcima završeno obeležavanje osam vekova SPC

Postavljeno dana: 26. 08. 2019.

Obeležavanje osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u opštini Pećinci koje je organizovao Kulturni centar Pećinci u saradnji sa Arhijerejsim namesništvom pećinačkim pod pokroviteljstvom opštine Pećinci u okviru petog po redu „Pećinačkog kulturnog leta“ privedeno je kraju Koncertom duhovne muzike koji se održao 25. avgusta u porti crkve u Šimanovcima, a u okviru kojeg su nastupili članovi Gradskog hora iz Stare Pazove.

U ime domaćina veliki broj vernika pozdravio je direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja:

„U okviru naše manifestaciju veliku pažnju posvetili smo obeležavanju ovog značajnog jubileja naše crkve i u tri najveće mesne zajednice u našoj opštini organizovali prigodne programe kojima je prisustvovalo oko trista posetilaca što nas obavezuje da i u narednom periodu organizujemo slične programe.“ – istakao je Devrnja uoči koncerta.

O značaju jubileja crkve govorio je i protojerej-stavrofor Željko Kretić koji je podsetio na značaj Svetog Save za crkvu:

„Ne smemo zaboraviti da je Sveti Sava pre tačno osam vekova izdejstvovao autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopije srpske crkve i time nas zadužio da i naše buduće generacije učimo svetosavlju.“ – kazao je prota Željko.

Svesrdnu podršku u realizaciji ovog događaja pružio je i Savet mesne zajednice Šimanovci:

„Drago mi je što je i naše selo uključeno u obeležavanje ovog značajnog jubileja, a Šimanovčani su još jednom pokazali da su verna publika i da su ovakvi kulturni sadržaji potrebni našem mestu.“ – istakao je predsednik Saveta Mesne zajednice Aleksandar Mandić.

Jednočasovni celovečernji koncert staropazovačkog Gradskog hora na čijem je čelu dirigentkinja Radmila Andrejević započeo je spletom duhovnim kompozicija nakon kojeg je Slobodan Stanković govorio besedu o misiji Svetog Save, da bi se koncert nastavio spletom srpskim tradicionalnih i starogradskih pesama u kojima je publika uživala.

Podsetimo, obeležavanje jubileja srpske crkve u pećinačkoj opštini započelo je krajem jula gostovanjem članova Crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice u Kupinovu, dok je polovinom avgusta u porti pećinačke crkve izvedena pozorišna predstava „Princ Rastko – monah Sava“ Amaterskog pozorišta „Stevan Petrović Brile“ iz Beočina.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovoani da bi ostavili komentar.

Šimanovci reklamni baner

Forum


Marketing

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Ćirilica

Pratite nas


Preporučite nas

Linkovanje

Ako želite da nas linkujete, naš baner možete preuzeti OVDE.
Šimanovci reklamni baner
Preuzimanje Banera

Glas Šimanovaca

Glas Šimanovaca broj 1 Glas Šimanovaca broj 2 Glas Šimanovaca broj 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2020.