Концертом духовне музике у Шимановцима завршено обележавање осам векова СПЦ

Постављено дана: 26. 08. 2019.

Обележавање осам векова самосталности Српске православне цркве у општини Пећинци које је организовао Културни центар Пећинци у сарадњи са Архијерејсим намесништвом пећиначким под покровитељством општине Пећинци у оквиру петог по реду „Пећиначког културног лета“ приведено је крају Концертом духовне музике који се одржао 25. августа у порти цркве у Шимановцима, а у оквиру којег су наступили чланови Градског хора из Старе Пазове.

У име домаћина велики број верника поздравио је директор пећиначког Културног центра Јован Деврња:

„У оквиру наше манифестацију велику пажњу посветили смо обележавању овог значајног јубилеја наше цркве и у три највеће месне заједнице у нашој општини организовали пригодне програме којима је присуствовало око триста посетилаца што нас обавезује да и у наредном периоду организујемо сличне програме.“ – истакао је Деврња уочи концерта.

О значају јубилеја цркве говорио је и протојереј-ставрофор Жељко Кретић који је подсетио на значај Светог Саве за цркву:

„Не смемо заборавити да је Свети Сава пре тачно осам векова издејствовао аутокефалност и достојанство архиепископије српске цркве и тиме нас задужио да и наше будуће генерације учимо светосављу.“ – казао је прота Жељко.

Свесрдну подршку у реализацији овог догађаја пружио је и Савет месне заједнице Шимановци:

„Драго ми је што је и наше село укључено у обележавање овог значајног јубилеја, а Шимановчани су још једном показали да су верна публика и да су овакви културни садржаји потребни нашем месту.“ – истакао је председник Савета Месне заједнице Александар Мандић.

Једночасовни целовечерњи концерт старопазовачког Градског хора на чијем је челу диригенткиња Радмила Андрејевић започео је сплетом духовним композиција након којег је Слободан Станковић говорио беседу о мисији Светог Саве, да би се концерт наставио сплетом српским традиционалних и староградских песама у којима је публика уживала.

Подсетимо, обележавање јубилеја српске цркве у пећиначкој општини започело је крајем јула гостовањем чланова Црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице у Купинову, док је половином августа у порти пећиначке цркве изведена позоришна представа „Принц Растко – монах Сава“ Аматерског позоришта „Стеван Петровић Бриле“ из Беочина.

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер


Promena pisma

Ћирилица

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2024.