Шимановчани прославили празник Рођења Христовог

Постављено дана: 07. 01. 2020.

Лепо зимско време, помало хладно, суво без снега, са већим сунчаним деловима дана, допринело је да се радост Божића  осећа на сваком кораку. Верујемо да се срби, православци радују у целом свету па и тамо где се боре за свој опстанак. Мислећи о нашој браћи у Црној Гори и молећи се за њих да истрају у одбрани наших светиња, молимо Богомладенца да залутале изведе на пут и све нас поведе путем љубави, мира и слободе. Сам Господ, својим рођењем у Витлејемској пећини, нас позива да се окупимо, молимо и радујемо. Како су се радовали пастири у Витлејемској ноћи тако се и ми шимановчани радујемо, долази Христос, родио се Господ.

Вечерње богослужење као и обично почело је у 16,00 сати. Шимановачки храм је био испуњен у правом смислу речи. Додатна радост је велики број деце на вечерњем богослужењу. Удружење жена „Шимановчанке“ из Шимановаца и ове године припремише пакетиће, посне за децу у светом храму. Договоримо се да буде као и до сада 150 пакетића и беше мало. Жао ми оних који нису добили а драго ми јер их је више присутно. Нису се љутили што не добише пакетић, кажу биће други пут. Набавићемо више за други пут па опет ако буде мало, ништа страшно.

По завршетку вечерње молитве и поделе пакетића, освештали смо и запалили Бадњак у порти храма шимановачког. Ватромет је употпунио леп призор попуњене порте радосних шимановчана. За одрасле смо као и ранијих година спремили кувано вино и кувану ракију. Кажу ми задужени за тај део да је било мало и вина и ракије иако су допуњавали а мало и чаша. И то, како ствари стоје морамо повећавати, и добро је, хоћемо.

Божићно јутрење као и ранијих година почело је у поноћ. На позив звона почели су шимановчани пристизати у свој свети храм. Да је ово најрадоснији празник да се приметити и на лицима верника. Највише обичаја, дешавања и садржаја, управо се дешава за празник Рођења Христовог. По завршеном богослужењу две групе вертепа су изнели свој програм. Сви у храму су пажљиво слушали речи мудраца који су вођени звездом дошли да дарују Богомладенца.

Света Литургија је као и сваке године почела у 09,00 сати. Служио је као и остала богослужења надлежни парох прото Жељко а певницу је водио студент богословског факултета Милан Ерић. Сви који су се постом припремали за  овај радосни празник дошли су да кроз свету Тајну причешћа у потпуности осете радост празника. Велики број верника се причестио а било је и доста оних који су дошли на Божићну Литургију. На крају после отпуста прото је поздравио све присутне са поздравом ХРИСТОС СЕ РОДИ! а присутни у храму су громогласно одговарали са ВАИСТИНУ СЕ РОДИ! После поучних речи проте Жељка уз дељење нафоре дељена је и чесница свим присутним у храму. И ове године ченицу су припремили у пекари ЗЕК (Душко Лончар) а златник је купио Урош Рељић. Златник је нашла Јованка Јовановић из улице Голубиначке. Па нека јој је на благослов. До следеће године све Вас поздрављамо.

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2024.