Божић прослављен у Шимановцима

Постављено дана: 07. 01. 2021.

И ове 2021. године дочекасмо најрадоснији дан у години, дан Рођења Господа нашег и Спас Исуса Христа. Притиснути пандемијом вируса КОВИД 19 имамо још већи разлог да се радујемо, јер ако нас Господ не избави из свега овога, нема ко други. Иако дан кишовит, зимски, нажалост без снега и поред забране окупљања због короне, шимановчани су се окупили да дочекају Рођење Христово. Верујемо да се срби, православци радују у целом свету па и тамо где се боре за свој опстанак. Зато, молимо Богомладенца да залутале изведе на пут и све нас поведе путем љубави, мира и слободе. Сам Господ, својим рођењем у Витлејемској пећини, нас позива да се окупимо, молимо и радујемо. Како су се радовали пастири у Витлејемској ноћи тако се и ми шимановчани радујемо, долази Христос, родио се Господ.

Вечерње богослужење почело је у 16,00 сати. Шимановачки храм је после дуго времена био испуњен верницима, шимановчанима. Свакако да је још већа радост присуство деце на вечерњем богослужењу. Удружење жена „Шимановчанке“ из Шимановаца и ове године припремише разно воће за децу у светом храму.

По завршетку вечерње молитве и поделе спремљеног воћа најмлађима, освештали смо и запалили Бадњак у порти храма шимановачког. За одрасле смо као и ранијих година спремили кувано вино и кувану ракију. Кажу ми задужени за тај део да је њих око сто узело да попије ракију или вино, шта је ко желео..

Божићно јутрење као и ранијих година почело је у поноћ. Да је ово најрадоснији празник да се приметити и на лицима верника. Највише обичаја, дешавања и садржаја, управо се дешава за празник Рођења Христовог. Очекивали смо већи број верника, дошли су изабрани и поред тога што је киша падала. По завршеном богослужењу вертепи су изнели свој програм. Сви у храму су пажљиво слушали речи мудраца који су вођени звездом дошли да дарују Богомладенца.

Света Литургија је као и сваке године почела у 09,00 сати. Служио је као и остала богослужења надлежни парох прото Жељко а певницу је водио студент богословског факултета Милан Ерић са појцима; Анђелком Стојковим, Драганом Сучићем и Спасом Ристивојевић. Сви који су се постом припремали за  овај радосни празник дошли су да кроз свету Тајну причешћа у потпуности осете радост празника. Доста је и оних који су дошли на Божићну Литургију. На крају после отпуста прото је поздравио све присутне са поздравом ХРИСТОС СЕ РОДИ! а присутни у храму су громогласно одговарали са ВАИСТИНУ СЕ РОДИ! После поучних речи проте Жељка уз дељење нафоре дељена је и чесница свим присутним у храму. И ове године чесницу су припремили у пекари ЗЕК (Душко Лончар) а златник је купио Немања Митровић. Златник је ове године припао студенту богословског факултета Милану Ерићу. Па нека му је на благослов. До следеће године све Вас поздрављамо.

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2024.