Света Архијерејска литургија у Шимановцима

Постављено дана: 03. 04. 2022.

Епископ сремски Господин Василије чинодејствовао је у недељу 3. априла 2022. године торжественом Литургијом Светог Василија Великог у величанственом шимановачком храму Преноса моштију светог оца Николаја.

Дан којег створи Господ, дан је радосног сусрета са Господом, дан сусрета једних са другима у цркви на богослужењу.
На дан када наша Света Црква прославља Светог Јакова епископа и исповедника и са њим Божје угоднике Преподобног Кирила епископа катанског у Сицилији, Светог Тому патријарха цариградског и Преподобног Серапиона,  дивна црквена заједница дочекала је свог Архипастира достојанствено, и са највећом људском указаном пажњом. Деца и млади први приђоше свом Архипастиру за благослов а затим остали парохијани.
Какав је то величанствен заједнички улазак у дом Божји у којем све одише топлином вере, топлином срца, у којем сјаје изображени ликови светитеља са иконостаса и свих икона које красе Божју кућу.
Епископу сремском саслуживали су протојереј-ставрофор Милорад Симић парох батајнички, Високопреподобни архимандрит Атанасије из манастира Старо Хопово, јереји Александар Чавка, парох угриновачки и Бојан Мијановић, архијерејски намесник пећиначки, са епархијским ђаконом Гораном Власцем.
За десном певницом су ангелским гласовима појале чланице вокалног састава Вера, Нада и Љубав предвођене диригентицом Бојаном Радивојевић као и богослови четврте године Православног богословског факултета Универзитета у Београду: Никола Стјепановћ и Недељко Анђелић.
У обновљеном Николајевском храму све блиста – и људи и храм. Све је у божанској хармонији, све са својим пастиром, протојерејем-ставрофором Жељком Кретићем који је и овом приликом имао за свакога топлу реч, осмех, одговорио на питање, упутио на Причешће…
А како и не би све ово било овако, кад је непрестан труд свештеника на Њиви Господњој и то се очитава на лицима верних.
Ово је колико знамо јединствен случај да парохијани на смену читају Псалтир у цркви. Вођени сигурном свештеничком руком оца Жељка, сами се пријављују, и Псалтир тече као река, мирна река, тече без престанка – то је она река која се улива у луку спасења.
Ученике Основне школе „Душан Јерковић Уча“ за данашњи радостан сусрет са Богом и са Епископом сремским Господином Василијем, припремили су вероучитељ Петар Кашић са учитељицама и наставницама.
После свете Литургије верном народу се обратио Епископ Василије који је заблагодарио Богу на данашњем дану и верне поучио вери, позвавши верни народ да се 15. маја 2022. године сабере у Сремским Карловцима где ће се одржати почетак Светог Архијерејског Сабора и достојно обележити стогодишњица уједињења Српске Православне Цркве.
У парохијској сали за трпезом агапе коју је приредила ова црквена општина настављени су богоугодни разговори. Овом приликом Епископу Василију у име верног народа са свештенством намесништва  пећиначког захвалио се архијерејски намесник отац Бојан Мијановић.
Прота Жељко Кретић као и увек, срдачан домаћин чија су врата увек отворена је са протиницом и женама мироносицама приредио величанствен дан и све у њему, дан истинског Божјег мира и истинске Божје љубави за творевину Његову.

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2024.