Прослављен Божић у Шимановцима

Постављено дана: 10. 01. 2023.

 „Ако Господ неће градити дом, узалуд се муче који га граде; ако неће Господ чувати град, узалуд не спава стражар. Пс. 126

Кроз све око нас потврђују се ове речи пророка Давида и ми спознајемо да нас води Господ за све што потребујемо. Какву ли радост нам подари Господ увек а поготово у ове дане празника Његовог Рођења.  И ове 2022. године дочекасмо најрадоснији дан у години, дан Рођења Господа нашег и Спас Исуса Христа. Дан леп, сунчан, ведар, мада би ми волели да је под снегом, али баш овакав нам Господ подари.. Верујемо да се срби, православци радују у целом свету. Сам Господ, својим рођењем у Витлејемској пећини, нас позива да се окупимо, молимо и радујемо. Како су се радовали пастири у Витлејемској ноћи тако се и ми шимановчани радујемо, долази Христос, родио се Господ.

Вечерње богослужење почело је у 16,00 сати. Шимановачки храм је испуњен верницима, шимановчанима. Свакако да је још већа радост присуство деце на вечерњем богослужењу. Удружење жена „Шимановчанке“ из Шимановаца, као што то раде сваке године, тако и ове припремише пакетиће, поклоне за сву децу у светом храму, укупно 150 пакетића. По завршетку вечерње молитве и поделе пакетића, освештали смо и запалили Бадњак у порти храма шимановачког. За одрасле смо као и ранијих година спремили кувано вино и кувану ракију. Пред припреме су ми рекли младићи задужени за ракију и вино да је мали котлић за кување вина. Купим ја нови а они опет кажу да треба већи, и то ћемо решити.

Божићно јутрење као и ранијих година почело је у поноћ. Да је ово најрадоснији празник да се приметити и на лицима верника. Највише обичаја, дешавања и садржаја, управо се дешава за празник Рођења Христовог. Посебно радује присуство младих у много већем броју у односу на раније године. По завршеном богослужењу вертепи су изнели свој програм. Сви у храму су пажљиво слушали речи мудраца који су вођени звездом дошли да дарују Богомладенца.

Света Литургија је као и сваке године почела у 09,00 сати. Служио је као и остала богослужења надлежни парох прото Жељко а за певницом су били шимановачки појци; студент богословског факултета Милан Ерић ,као и Анђелко Стојков, Драган Сучић и Спасо Ристивојевић. Исповедао је протојереј-ставрофор Слободан Радојчић пензионисани парох сурчински. Сви који су се постом припремали за  овај радосни празник дошли су да кроз свету Тајну причешћа у потпуности осете радост празника. Доста је и оних који су дошли на Божићну Литургију. На крају после отпуста прото је поздравио све присутне са поздравом ХРИСТОС СЕ РОДИ! а присутни у храму су громогласно одговарали са ВАИСТИНУ СЕ РОДИ! После поучних речи проте Жељка уз дељење нафоре дељена је и чесница свим присутним у храму. И ове године чесницу су припремили у пекари ЗЕК (Душко Лончар) а златник су купили породица Степановић Горан и Светлана. Златник је ове године припао Светлани Војкић нашој редовној парохијанки, која редовно чита псалтир у храму и редовна је на сваком богослужењу. Па нека јој је на благослов. До следеће године све Вас поздрављамо.

Фотографије које начини наш мајстор фотографије Слободан Чавић у потпуности ће Вам дочарати дешавања у ове радосне дане.

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 

Текст приредио парох шимановачки

протојереј-ставрофор Жељко Кретић

Оставите коментар

Морате бити улоговоани да би оставили коментар.

Шимановци рекламни банер

Твитер


Маркетинг

Neospindle - IT Usluge I Rešenja Agencija Horizont


Promena pisma

Latinica

Пратите нас


Препоручите нас

Линковање

Ако желите да нас линкујете, наш банер можете преузети ОВДЕ.
Шимановци рекламни банер
Преузимање Банера

Глас Шимановаца

Глас Шимановаца број 1 Глас Шимановаца број 2 Глас Шимановаца број 3
design & development 
by neospindle.com 
all rights reserved 
© 2023.